Avengers: Endgame ve Marvel Sinematik Evreni'nin dünü, bugünü ve yarını ...





Alan Silvestri - The Real Hero




*Spoilers* 


     2008 yılında Tony Stark’ın  tüm dünyaya ‘’ I Am Iron Man’’ demesiyle başlayan on bir senelik bu büyük yolculuk, yine Tony Stark’ın ölmeden önce ağzından çıkan ‘’I Am Iron Man’’ sözüyle sona erdi. Marvel, yaratmak istediği sinematik evrenin ilk yarısını 11 yılda tam 10 farklı film serisiyle ve 22 filmle gerçeğe dönüştürdü. Bu on bir senelik süre zarfında yarattıkları karakterler ve anlattıkları hikayeler aracılığıyla milyonlarca insana eşsiz duygular ve unutulmaz anlar yaşatan herkese her şeyden önce kendi adıma teşekkür ederim.

     Beraber büyüdüğüm çocukluk kahramanlarımın yıllar içindeki değişim ve gelişimlerine birebir tanık olmuş birisi olarak, bu yazıyı yazıyor olabilmek kendi adıma gurur verici olsa da bir o kadar da duygusal oldu. Elimden geldiğince Marvel Sinematik Evreni’nin dününü, bugününü ve yarınını anlatmaya çalıştım.





Her yolculuğun bir sonu vardır…

     Dile kolay on bir sene. Bu mükemmel on bir yıl boyunca Marvel, milyonlarca insanı ortak bir payda da toplamayı başardı. Ne büyük insanlar gelip geçti bu dünyadan ama hiçbiri farklı dindeki, farklı renkteki ve farklı ırktaki insanları bir araya getiremedi. Marvel yaratıkları karakterler ve bu karakterleri bize aktarış biçimiyle bunu sağladı.

     ‘’On bir yıl, onlarca değişik karakter, bu karakterlerin farklı farklı hikayeleri ve finalinde sonucuna bağlanan tek bir hikaye.’’ 

      Ben Marvel Sinematik Evreni’ni bir cümleyle böyle özetlerim. Önlerinde hiçbir şey yokken ve sinema sektörü bariz bir şekilde düşüşte iken Marvel ve Disney 10 yıllık bir planlama ve atılan doğru hamleler sonucunda şuanki durumuna geldi. İlk Iron Man filmi çekilmeye başlandığından itibaren Marvel ve Disney yönetimi on yıl sonra evrenin ne halde olacağını planlamıştı. Yaptıkları her film, son film için bir basamak görevi görüyordu. Yaptıkları yirmi iki filmde sadece tek bir hikayeye bağlanıyordu. Yaptıkları tüm cast seçimlerini buna göre yaptılar ve müthiş bir şekilde inşa edilmiş bir serüven koydular önümüze.

     Şunu söyleyeyim, Avengers: Endgame’i ben beğendim. Kusursuz bir film elbette değil. Hatta verdiği haz olarak Batman The Dark Knight ve Captain America: Winter Soldier’ın gerisinde buluyorum. Ama bence on bir yıllık bu serüvene yapılabilecek en doğru ve en epik finali yaptılar. Tamamen evrenin fanlarına yönelik bir film olması bana göre müthiş bir olay. Çünkü yıllardan beri evreni takip eden insanları her türlü yeni izleyicilere tercih etmelisinizdir. Gerek önceki filmlere yapılan göndermeler, gerek çizgi romanlara yapılan göndermeler filme olağanüstü bir tat kattı. Marvel her seferinde hayranlara verdiği önemi belli ediyor ama böyle bir filmde odaklarını cesur bir şekilde hayranlara çevirmiş olmaları, harika.




     Avengers Endgame ilk beş gününde 1.2 Milyar $ hasılat yaparak hem Infinity War'ı ikiye katladı hem de tüm zamanların en iyi açılışını yaptı. Ayrıca filmin yönetmenleri Russo Kardeşler’de Civil War, Infınıty War ve Endgame olmak üzere her üç filmde de 1 Milyar $ hasılat yaparak sinema tarihine geçti. Bunların yanına ek olarak Endgame birçok rekora daha imza attı. Fotoğrafını koyarım.




     Fragman değerlendirmesi ve teori yazılarında yazdığımız teorilerin yalnızca bir kısmı tuttu. Açıkçası artık çok da umrumda değil.




  Tony




     Her zaman her şartta söylüyorum. Tony Stark MCU ( Marvel Sinematik Evreni ) ‘nun merkezinde yer alıyordu. Denklemden eğer Tony’i çekerseniz tüm sistem çöker. Net konuşuyorum, çoğumuz Tony’nin ölmesini istemiyordu fakat ölmeliydi. Sinematik Evren’in ne kadar büyük ve olağanüstü olduğunu yazının başından beri söylüyorum. Bu kadar büyük bir evrene siz final yapıyorsanız bu final olabildiğince vurucu olmalıdır. Marvel bizim elimizden Tony’mizi alarak bunu fazlasıyla yaptı. Tony Stark’ı evrenin dışına çıkardığınızda o sistem çöker, hala aynı fikirdeyim. Çünkü Marvel ve Robert Downey JR.  bize karakteri o kadar doğru yansıttılar ve sevdirdiler ki, Tony’yi biz ailemizden biri olarak gördük. Bu kadar sevilen bir karakteri ortadan kaldırırsanız dediğim gibi sistem çöker. Marvel Sinematik Evreni burada bitmedi, sadece ilk yarısı bitti. Evrenin ikinci yarısında sevdiğimiz bir çok karakter olmayacak. Hele ki Tony olmayacak. Bu yüzden insanların MCU’nun geleceğine nasıl tepki vereceklerini merak ediyorum, aynı zaman da endişeleniyorum. 




     Önceki yazılarım da söylemiştim, Tony ve Pepper’ın çocukları olacaktı. Filmde Morgan adlı beş – altı yaşlarında bir kız çocuğu olarak karşımıza çıkardılar. Filmde geçen Tony – Morgan sahneleri çok çok güzeldi. Sizce de Tony çok iyi bir baba değil miydi ? Kızının seni 3000 kez seviyorum demesi, Tony’nin de ona çektiği video da ben de seni 3000 kez seviyorum demesi yüreğimizi parçaladı. Neden 3000 diye soracak olursanız, MCU filmlerinin toplam süresi 3000 saat...
    Son sahnelerde Morgan’ın Happy’den cheeseburger istemesi ve Happy’nin baban da cheeseburger severdi demesi ilk Iron Man filmine yapılan bir göndermeydi.




     Tony’nin yaşadıkları onu daha farklı ama doğru bir insan olmaya itti. Yaşanan onca olaydan sonra artık ailesi ile kurduğu düzeni devam ettirmek istiyordu. Yüzbaşı gelip onunla zaman yolculuğu hakkında konuştuğunda teklifi ilk başta reddetmesine rağmen tüm evrene karşı ve Peter’a karşı sorumluluğu olduğunu hatırladı ve belki de sonucu bilmesine rağmen teklifi kabul etti. Dr.Strange ona 14 Milyonda 1 ihtimali gösterirken, her zaman olduğu gibi cesurca davranıp evreni kurtardı, sonunu bile bile.

     Sonra aklıma Pepper’a söylediği şu sözler geldi.



     Tony’e; Steve birlik ve aile olmayı, Peter ona sorumluluk sahibi olmayı, Thanos bile ona karşısındakini küçümsememesi gerektiğini öğretti. MCU boyunca çokça hata yaptı ama o da olayların kötü olmasını istemedi. Tüm bu olaylardan sonra çocuğunu bir daha göremeyecek olmasına rağmen bile bile evreni kurtarmak için kendini feda etti. Tony’nin egolu, bencil ve küçümser bir playboy’dan cesur, sorumluluk sahibi ve fedakar bir baba olma hikayesini izlemiş olduk. Ayrıca Marvel bize 22 filmde gerçek bir kahramanlık hikayesi anlatmış oldu. Rüyan gerçek olmadı patron. Evren sana minnettar. Seni hep gülen yüzünle ve dik duruşunla hatırlayacağız.
     Unutmadan, hani cenaze sahnesinde tanımadığımız genç bir çocuk vardıya. O çocuk Iron Man 3'te Tony'e yardım eden çocuk. 



  Steve

     İnandığı doğrular için her yola başvuracak mükemmel bir insan. Cesur, lider ve  tam bir kahraman. Yapabilecekleri kısıtlı olmasına rağmen her zaman daha iyi biri olabilmek için uğraştı. Tony ile düştüğü fikir ayrılıklarına rağmen liderlik savaşına asla girmedi. Yabancılık çektiği yeni dünyaya adapte olmaya çalışsada, Avengers onun ailesi de olsa istediği hayat bu değildi. Sonunda Tony’nin de ona söylediği, kendisinin de istediği hayatı yaşayabildiği için mutluyum. Peggy ile kalan dansını da gerçekleştirdi ve yok olan insanların yarısını geri getirebildi. Yıllarca Avengers’a ve dünyaya kattıkların için sonsuz teşekkürler Yüzbaşı  America. 






     Mjolnir olayına gelirsek; Age Of Ultron’daki Mjolnir sahnesi herkesin aklına gelmiştir. Belki orada Yüzbaşı, Thor ile güç savaşına girmemek için çekici kaldırmadı belki de o zamanlarda layık değildi. Çünkü Bucky’nin ailesini öldürdüğünü bilmesine rağmen Tony’e söylememişti.

     Sahne çok heyecan vericiydi. Thor’un biliyordum diye bağırması da müthiş bir gönderme. Yıldırım nasıl çıkartıyor diyenlere söyleyeyim, Odin zamanında Mjolnir’e büyü yaparken çekice layık olan kişi Thor’un güçlerine sahip olsun diye yapmıştı. Layık olan kişi tanrı olamıyor ama çekicin tüm kapasitesine erişebiliyor.







  Yüzbaşının ‘’Hail Hydra ! ( Yaşasın Hydra ! )’’ demesi olağanüstü bir gönderme. Hem önceki filmlere, hem de çizgi romana yapılan bir gönderme. Herkes asansör kavgasını beklerken ters köşe yapıp bu sahneyi koymaları efsane.

     Son olarak bence yüzbaşı, Captain America rolünü Sam’e devretmemesi gerekirdi. Sam zaten asla  bir Steve Rogers olamayacak. İnsanların Sam’i yeni Captain America olarak kabul edeceğini düşünmüyorum. Keşke hiç vermeseydi. Peki neden Bucky’e vermedi ? Muhtemelen daha önceden böyle bir şey yapacağını Bucky ile konuşmuşdur. Bucky, Winter  Soldier olarak çok fazla insan öldürdüğü için bu role kendisini uygun görmemiş olabilir.

  
    Thor


     Infınıty War ile beraber Thor çok fazla güçlenmişti. Buna rağmen halbuki kapasitesinin yarısına bile ulaşmamıştı. Çizgi romanlardaki gibi ‘’Rune King Thor’’ haline gelseydi ne Captain Marvel ne de başka biri Thor’un gücünün yanına yaklaşamazdı. İskandinav inanışının en önemli  tanrılarından biri bu adam.

     Infınty War’da ekran süresi çok fazla olduğu için bu filmde geri atmalarını anlayabilirim.

     Önce annesini kaybetti, sonra babasını, sonra halkını, sonra da kardeşi Loki’yi kaybetti. Adamın yaşaması için hiçbir sebep kalmadı, üstüne gidip Thanos’a kafa tuttu. Thanos’u öldürseydi yaşananların hiçbiri yaşanmamış olacaktı. Bu yüzden kendisini suçlu hissediyor. Filmin başında Thanos’un kafasını keserek vicdanını rahatlatmaya çalıştı ama eskiye gittiklerinde annesiyle yaptığı  konuşmadan anlıyoruz ki gönlü rahatlamamış. Yaşadıklarından dolayı depresyonda olmasını da anlarım.

     Zaten ben yeni imajını çok beğendim. Tam bir İskandinav tarzı var ve artık çok daha fazla Tanrı’ya benziyor. Bunu da geçtim.

Ancak,

     Son filmde güçlerini izleyiciye gösterip bu filmde takıma War Machine kadar katkı sağlamasını anlayamam. Şu aşağıdaki sahne sonrası iyi bir dövüş çıkarsaydı Thor, karakter gelişiminin son safhasında gayet iyi bir yere gelmiş olacaktı. Ancak filmde Thor’a çizdikleri yol benim hiç hoşuma gitmedi. Benim derdim adamın göbeği falan değil. Thor: Ragnarok’tan sonra da demiştim. MCU’da komiklik yükleyeceğiniz en son karakter  Thor’dur. Hele ki draması yüksek böyle bir filmde, onca yaşanmışlıktan sonra tek derdimiz komediyse vay halimize.



   Natasha ve Clint

     "Eskiden hiçbir şeyim yoktu. Sonra bu işi buldum, bu aileyi. Daha iyi biri oldum ve olmaya da devam ediyorum."

     Ben Natasha’ya çok üzüldüm. Öldükten sonra sadece bir dakikalık cenaze sahnesi koymalarına daha çok üzüldüm. Orijinal altılı başta olmak üzere kahramanlar geldikleri yerden memnunlarsa eğer, bunun büyük bir payı Natasha’ya aittir. Eğer değillerse, Natasha olmasaydı muhtemelen daha az memnun olurlardı. Her bir kahramanın gelişimine çok büyük katkısı var ve takımı bir arada tutan iki üç kişiden biriydi. Endgame’de ortaya koyduğu tavrı hepimiz biliyoruz. Güçleri büyük değildi belki ama yüreği çok büyüktü. Ölüm sahnesi filmde ağladığım üç yerden biri oldu.

     Clint’e gelirsek… Söyleyeceğim tek şey şu olur; Samurai, hazır yenge ve çocuklar geri gelmişken eve gitmeden önce keşke bir berbere uğrasaydın.

      Keşke Clint hakkında bir şeyler söylebilseydim. Film elimize çok az şey verdi bu konuda.  Kızı hakkında Disney+’da bir dizi başlayacak. Görmeye devam edeceğimiz için mutluyum. 11 yıl boyunca Avengers takımı adına elinden geldiğini yaptığını biliyoruz. Emeklerin için teşekkürler küçük enişte.


     Hulk

     Filmde en çok hayal kırıklığına uğradığım kahraman Hulk oldu. Artık Bruce demeyeceğim ona.

     Thanos ile birebir kavgalarını görmeyi çok istiyordum. Thanos kendi ebatında bir kahramana karşı dövüşmesi çok epik olur(du). Hulk ve Bruce birleştiği için Hulk’tan Banner’e sadece kasları geçti. Bruce istemediği sürece Hulk kavga etmeyecek. Hulk demek sinir demek, ezmek demek. Üzdü.

     Hulk ve Bruce’un birleşimini görmeyi çok isterdim. Sonuçta Hulk karakter gelişimini kendi filmleri üzerinden yürütmüyor. Karaktere ait hikayeyi vermek bir seçenek değil bir zorunluluk. Vermezsen işte karakterin hikayesi böyle havada kalır. Marvel’a da bu konuda çok kızmak istemiyorum. Çünkü hakları Universal Stüdyoları’nda ve Spider-Man’de Sony nasıl ılıman ve anlayışla Marvel ile ekip olduysa, Universal’da aynı oranda Marvel ile işbirliği yapmadı. Hulk yüksek oranda  global olarak büyük bir kazanç kaynağı olabilecek potansiyele sahip. Karakterin çok net hakkını veremediler. MCU’da içimde her zaman bir eksiklik olarak kalacak.

   
   Thanos

     İşte, on bir ve yirmi iki filmin tek amacı bu adamın ideolojileri için yapmak istediği vahşeti engellemek üzerine kuruluydu. Kuşkusuz son yıllardaki en iyi kötü karakterlerden biri ve Josh Brollin’de karakterin hakkını fazlasıyla verdi. Thanos çok güçlü ve acımasız bir karakter. Sinemaya her şeyiyle dopdolu bir kötü kazandırdılar. Bu filmde replikleri de  oldukça iyi. Thanos bize öfkesini  de, korkusunu da, üzüntüsünü de, her şeyini geçirdi. Infınıty War bana göre bir Thanos Origin filmiydi. Endgame’de karaktere nokta koymak için kusursuz bir finaldi.



    Captain Marvel

     Herkes için filmin en büyük hayal kırıklığı olsa da ben tatmin oldum. İnsanların beklentilerinin karşılanmamasının sebebi çok fazla hype yaratıldı ve karşılığını bu filmde vermediler. Evren orijinal altılı üzerine kurulu ve her şeyi orijinal altılı başlattı, bana göre onlar bitirmeliydi. Zaten öyle de oldu. Tony’i bulması, filmin son bölümündeki eldiveni kaçırış ve gemiyi patlatış sahnesi yeter de artar bile. Carol Danvers yaptıklarının birini bile yapmasaydı zaten çoktan kaybetmiştik. Şu durumda yaptıklarını yapacak başka bir kahraman yok.

--

     11 yılın ve 22 filmin muhteşem bir sonu oldu Endgame. Gece  03:00 – 06:00 seansına gelen insanlar çıktığında tatmin olmuş bir şekilde çıkıyorsa – ki film bunu gerçekten de başarıyor.  – her şey bitmiştir zaten.

     Sinema sektörü büyük bir düşüşteyken süperkahraman filmleri sektörü kurtaran tür oldu. Zamanla süperkahraman film ve dizilerinin sadece çocuklara yönelik olmadığını, aksine ardında çok derin hikayeler ve derslerin yattığı bir macera olduğunu kanıtladık.
  Başta Stan Lee ve Jack Kirby olmak üzere,

      Kevin Feige’ye,

      Tüm oyuncu ve yönetmen kadrosuna,

      11 yıl boyunca filmlerin ve dizilerin bize ulaşmasını sağlayan tüm çalışanlara,

      Bu evrenin bir parçası olmamızı sağlayan herkese,

  Ve son olarak ,

      Stan Lee’den aldığımız ders ile ‘’Exelcior’’ mentalitesini benimseyen bu evrenin tüm hayranlarına 3000 kez teşekkür ediyorum.

#ThankYouAvengers




Replikler;


1 - Steve: Bunu bütün gün yapabilirim.
Steve: Biliyorum...
2 - Tony: Bir varmış, bir yokmuş Morgan uyumuş. Son
3 - Morgan: Seni 3000 kere seviyorum.
4 - Steve: İşte bu Amerikan poposu
5 - Profesör Hulk: Zaman yolculuğu!
6 - Happy: Ne yemek istersin?
Morgan: Cheesburger
Happy: Baban da cheesburger severdi.
7 - Thor: Olmadı, küçüğünü sen al büyüğünü bana ver.
8 - Tony: Uyumazsan bütün oyuncaklarını satarım.
9 - Wanda: Benden her şeyimi aldın.
Thanos: Seni tanımıyorum bile.
Wanda: Tanayacaksın.
10 - Steve: Hail Hydra !
11 - Steve: Avengers... Assemble!

12 - Thanos: Ben kaçınılmazım.
Tony: Ben de Iron Man'im



   NOT

     İnsanlar yaratılış gereği duygusal varlıklardır. Yaşadıkları olaylar, ölümler, doğumlar ve daha bir çok durum karşısında çok fazla duygulanabilirler. Bazen insan bir oyun için de duygusallaşabilir, bir kitap içinde, aynı şekil de bir film için de duygusallaşabilir. İnsanlara neden bu kadar çok seviniyorsun veya ağlıyorsun diyemezsiniz. Çünkü hangi konu olursa olsun, o şeyin insan için neler ifade ettiğini anlayamazsınız. Sadece gerçekler için duygusallaşılmaz arkadaşlar. Her şey gerçek olmak zorunda değildir.

 Ayrıca,

     Spoiler veren arkadaşlara sesleniyorum. Film, dizi, oyun hiç fark etmez; herhangi bir konuda insanlara spoiler veriyorsanız, siz kötü kalpli bir insansınız demektir. Spoiler vermek size komik geliyorsa, insanların mutsuzluğundan keyif alıyorsunuz demektir ve acilen bir akıl hastanesine kapatılmanız gerekir. İnsanların heyecanla beklediği bir yapımın siz finalini veya keyif kaçıracak bir şeyini söylüyorsanız ve sosyal hayatınızdan veya ailenizden alamadığınız ilgiyi spoiler vererek etrafınızdan almaya çalışıyorsanız siz bencil bir asosyal varlıksınızdır. Hayatınız boyunca da böyle kalmaya devam edeceksinizdir.




Mail: sametyapci@gmail.com



adreslerinden ve bu yazının yorumlar kısmından bana ulaşabilirsiniz.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Korkunun Popüler Kültürdeki Yeri ve The Haunting of Hill House

Türk Sineması'nın Mücizesi, 7. Koğuştaki Mucize.